"Lan yoksa emperyalist güç mü oluyoruz?"

1 Nisan'da İstanbul'da düzenlenen "Suriye'nin Dostları" toplantısının ardından AKP hükümetinin Esad yönetimine karşı söylemleri giderek sertleşirken, ilk kez bir ülkeye demokrasi getirme bahanesiyle savaş açmaya hazırlanan Türkiye'de şu sıralar tatlı bir telaş yaşanıyor. Konuyla ilgili olarak bu sabah Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Şu an resmen başka bir ülkeyi demokrasisini düzeltmesi için uyarıp, askeri müdahalede bulunmakla tehdit ediyoruz. Bundan 10 sene önce bu hayal bile edilemezdi" denilerek, müdahale için bir yerlerden uçak gemisi de ayarlanması halinde Türkiye'nin artık bir emperyalist güç olduğunun rahatlıkla söylenebileceği ifade edildi.
"Heyecandan yerimizde dumarıyoruz"
Dışişleri Bakanlığı'nın Ankara Balgat'taki binasından çıktığı sırada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Müsteşar Fevzi Çokay, son dönemde Suriye ile Türkiye arasında artan gerilim hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Suriye'deki iç karışıklık sayesinde ülke olarak ilk defa emperyalist bir güç olma fırsatının yakalandığını dile getiren Çokay, "Yani aslında böyle şeyler açıkca söylenmez, 'Suriye halkının demokrasi talebi' gibi şeyler söylenir ama inanın heyecandan içimiz içimize sığmıyor... Resmen emperyalist ülke oluyoruz lan!" derken, ileride bu durum hazmedildiğinde daha oturaklı demeçler verebileceklerini kaydetti.
ABD örneği
Geçtiğimiz günlerde Suriye'ye 6 maddelik şartlarını sunduklarını ve Esad yönetiminin tavrına göre çeşitli yaptırımların devreye sokulacağını belirten Müsteşar Fevzi Çokay, ABD ve Fransa vesilesiyle bile olsa sömürgeci bir ülke gibi davranabildikleri için duydukları memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi:
"Açıkçası sokaktaki vatandaşımızın olsun, bizim olsun yürüyüşümüz bile değişti. Şimdilik napıyorsak, sırf ABD ve Fransa istiyor diye yapıyoruz ama bu işler böyle zaten. Önce bir bu işin usulü nedir, nasıl emperyalist güç olunur onu çözeceğiz. Bilenler bilir, Amerika da bu işe ilk o zamanın en büyük devleti İngiltere'nin çıkarları için Meksika'ya müdahale ederek başlamıştı. Sene 1800 küsür. Bakın zamanla nasıl aldı yürüdü adamlar..."

Az önce Zaytung'da gördüm, adamlar haklı. zaytung.com/haberdetay.asp?newsid=171795

Comments

Popular posts from this blog

What happens if you killed by a space debris?