Phorm ve TTNet, internetinizi izliyor


Phorm ve TTNet, Gezinti servisini başlattı
Kişisel verilerin ve iletişimin gizliliğini ihlal ettiği, temel insan hak ve özgürlüklerine aykırı davrandığı gerekçesiyle, yurttaşların tepki gösterdiği, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'yi de içeren bir kararıyla da AB sınırlarında faaliyetleri yasadışı hale gelen Phorm, PT Reklam olarak Türkiye'de faaliyetlerine başladı. Phorm ile TTNet ile anlaşarak "Gezinti" servisini başlattı.


Phorm nedir, ne yapar?

Phorm kendi ifadesiyle kullanıcıların internet deneyimlerini daha fazla kişiselleştirmeyi amaçlıyor. Bu tam olarak şu demek: Sizi gezdiğiniz siteler, tıkladığınız reklamlar, izlediğiniz videolar, doldurduğunuz formlar vb. aracılığı ile profilliyor. Elde edilen profile göre ticari olan/olmayan içerikler sunuyor. Yani internette neler yaptığınızı/davranışlarınızı izleyip ona uygun reklamlar ve içerikler sunuyor.

Bunun ne zararı var?

Öncelikle izleniyorsunuz. Fakat bu izleme DPI olarak bilinen teknolojilerle yapılıyor. Bu teknoloji sadece sizin bilgisayarınız ya da tarayıcınızla ilgilenmiyor. İnternet hattınızı izleyip, gelen giden tüm verilerinizi analiz ediyor. Bu durumun siz internette dolaşırken başınızda durup monitörünüzü izleyen bir çift gözden farkı yok.

İkinci büyük problem internetin geleceğini tehdit etmesidir. İnternet gayri-merkezi, kendi dinamikleri ile gelişen, tarafsız küresel bir ağdır. Ağ teknolojileri "net tarafsızlığı" ilkesine göre çalışır. İnternetteki trafiğiniz, üzerinde gönderici/alıcı bilgileri bulunan paketler halinde akar. Paketler gönderir, paketler alırsınız. Ağ üzerindeki herhangi bir düğüm (paketinizi ulaşacağı hedefe doğru yönlendiren noktalar) sadece kaynak ve hedef adresleri okur, paketi ilgili yere teslim eder. Paketin içeriği, yani sizin erişmek veya iletmek istediğiniz bilgilerle ilgilenmez. Tüm paketlere eşit davranılır. Kimsenin paketi diğerlerinden değerli değildir. Tıpkı tarafsız çalışan bir postane gibi. DPI teknolojileri ve Phorm gibi DPI kullanarak profilleme/analiz yapan firmalar bu tarafsızlığı bozmakta, içeriklere göre paketleri tasnif etmekte, kişisel verilerimizi bilemediğimiz/kontrol edemediğimiz süreçlerden geçirmektedir. Bu da net tarafsızlığını bozmakta ve ağın yapısını 'ticari önceliklere' göre şekillendirme tehlikesiyle karşı karşıya getirmektedir.

Toplanan profillerin, elde edilen bilgilerin başka ne amaçla kullanıldığını bilememekte, denetleyememekteyiz. Bu hizmet ve altyapılar şeffaf, hesap verebilir değildir.

Kişisel verilerimizin ve iletişimimizin gizliliğini ihlal eden, internetin dağıtık, demokratik, tarafsız yapısını bozan, merkezi, karanlık teknolojiler internette özgürlüğümüzü kısıtlayan bir etkendir. TTNET ve Phorm, Türkiye'deki faaliyetleri hakkında bilgi vermeli, yapılan bu işbirliğine derhal son vermelidir.

Comments

Popular posts from this blog

What happens if you killed by a space debris?