Yıldızlararası (Interstellar) (2014)

Yıldızlararası (İngilizce: Interstellar), Christopher Nolan tarafından yönetilen bilim kurgu türündeki 2014 yapımı film. Başrollerinde Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain ve Michael Caine yer almaktadır.
[1]

Christopher Nolan falan yönetmiş ama bende bekleneni yaratmadı. İzlemek zaman kaybı değil ama şöyle bir şey var, -- buradan sonra bazı kısımlar, film izleme zevkinin içine edebilir, uyarmadı deme -- o solucan deliğine (Einstein-Rosen köprüsü, özel olarak filmdeki Morris–Thorne solucan deliği) öyle mi girilir?! Ayrıca beşinci boyuttan elle zamanı değiştirerek saat aracılığıyla ya da kitap devirerek mesaj göndermek de nedir? O anı önceden yaşamışsın, bir daha "stay" yazmak nedir? İnsan bi' zeki olur, "Stay Cooper" ya da "Stay Cooper, don't go you bastard!" falan yazar. Adam kaç satırlık integralleri, sanki her gün yaptığı işmiş gibi hiç hatasız Mors alfabesi ile saate işledi, oha. Bir yere yanlışlıkla ellese zaman değişecek.

Kuantum ile rölativiteyi birleştiren teori yok derken, pardon sizin fizikçi danışmanınız yok muydu?

Bir de şu "Sevgi, bütün boyutlardan üstüğndür...!!!1!!!!!!!!1111!!!1!1!111!!!1birbir" saçmalığı var. Yeniden, sizin danışman vardı, fizikçi olan?

Her yerine duygusallık, gözyaşı, üzüntü koymuşsunuz bir de? Bu adamlar hiç mi gülmüyor, hep mi çoh ciddi? Espri robotlara mı mahsus? Bu filmde en insan olan robotlar olsa gerek.

"Newton's Third Law: Can't get anywhere without leaving something behind." --TARS

Türkçe çevirisinde (altyazı) hatalar vardı ama yukarıdaki sözün Türkçe çevirisi daha esprili: "Newton'un üçüncü yasası: Birini arkanda bırakmadan bir yere gidemezsin.".

Fikir harika, robotlar harika, şu mizah anlayışı olan başka harika.

İnsanlık ölürken bilimsel çalışmalara kaynağın azaltıldığı bir durumda, bilimsel olmayan ve hatalı olan bilgilere yönelimin yükselişi iyi işlenmiş. "Cooper'ın kızının okuduğu, babasının verdiği kitaplara okul yönetiminin yaklaşımı" sahnesi.

-- buradan sonrası, film izleme zevkinin içine etmeyebilir -- Kip Thorne filmdeki karadelik Garangula için oturup denklem yazmış nasıl olur, nasıl görünür diye ve makalesini de yayımlayacakmış. Bilimsel, yeni bir bulgu. Bir de kitap yazmış: "The Science of Interstellar".


[1] http://tr.wikipedia.org/wiki/Y%C4%B1ld%C4%B1zlararas%C4%B1

Comments

  1. Can't get anywhere without leaving something behind. - Birini değil- birşeyi arkanda bırakmadan biyere varamazsın demek bu. ayrıca daha iyi nasıl bilim kurgu yapılamaz bu film gayet açık öğretmiştir. Daha iyisi yok so far.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pi'nin Yaşamı (Life of Pi) (2012)