3D yazıcı teknolojileri ne kadar güvenli?

İnternetten silah indirip basmak hayal değil ne yazık ki.


3D yazıcılar, bilgisayar ortamındaki 3D nesneleri son ürüne çevirebilen ürünler ve sanayide de yoğun olarak kullanılıyor. Bu teknolojinin evlere girebilmesine ramak kaldı ve bu yazıcılardan silah basanlar var.

Kar amacı gütmeyen internet tabanlı bir oranizasyon olan Defense Distributed, isteyen herkesin katılımıyla geliştirilecek olan bir silah üretmek istiyor. ‘Wiki Weapon’ adı verilen silahın özelliği, tasarımının internetten indirilebilmesi ve 3D yazıcıda basılabilmesi olacak. Kısaca, proje başarıya ulaştığı zaman evinde veya ofisinde 3D yazıcı bulunan herkes bu silahı evinde basabilecek!
Kulağa tartışmalı gelse de, Defense Distributed silahı geliştirme yolunda önemli bir adım atmış durumda. Şirketin makineli tüfeğin görüntülerini içeren üçüncü videosunda, testi gerçekleştiren kişi tam 600 mermi harcıyor.
...
Defense Distributed, geliştirdikleri projeler kapsamında iki ana 3D yazıcı takımı sunuyor. İlki, AR-15 yarı otomatik tüfeğini 22 kalibrelik tabancaya çevirmeyi sağlıyor. İkincisi ise sadece AR-15 üretimi için.
Örgüt, DEFCAD adı verilen projeleri altında ise internette tasarımı indirilerek basılabilecek 100 silah sunuyor. 
...
ntvmsnbc

...
Geçtiğimiz aylarda dünyanın en popüler ''korsan üssü'' The Pirate Bay, 3D baskı modellerinin sitesinden rahatlıkla indirilebilmesi için özel bir bölüm açmıştı. Hatta siteye örnek olarak pek çok indirilip, 3D yazıcıdan yazdırılabilecek örnek yüklenmişti. ABD'li bir silah kaçakçısı ise içerik üreticilerinin korsandan korktuğundan daha fazla korkmamız gereken yeni bir üretim yaptı.
Ateşli silahlar ile ilgili bir forum olan AR15'in kullanıcılarından HaveBlue, tamamen 3D yazıcı kullanarak .22 kalibrelik bir otomatik silah üretmeyi başardı. Silah ile 200'den fazla atış yaptığını ve hala kusursuz çalıştığını da belirtti. Bu başarının üzerine hedefini büyüten Amerikalı, bir de .223 kalibrelik piyade tüfeğini yine 3D yazıcıdan çıkarttığı parçalar ile oluşturdu.
...
Teknokulis
Bu haberler insanı ürkütmüyor değil. Dünyanın pek çok ülkesinde, ABD ve Türkiye de dahil, bireysel silahlanma bir sorunken insanların bu kadar kolay silah üretebilmesi; nükleer reaksiyonun, fisyonun, füzyonun nükleer silah yapımında kullanılması ile aynı mantıktadır.

Danimarka kökenli Create It Real şirketi bunu önlemek için bir yazılım hazırlamış durumda ancak teknolojinin durumunu göz önüne alınca insanların ne kadar "insan" olduğuna kalıyor durum. Klasik bir söz, eğitim şart.


Bu da gündemin tarihe not düşülmesi olsun;

Comments

Popular posts from this blog

What happens if you killed by a space debris?

Pi'nin Yaşamı (Life of Pi) (2012)